Tuut sie ottamaan jotakin? on esitys kodista ja kodin menettämistä. Haastatteluihin pohjautuva teos etsii kotinsa jättämään joutuneiden ihmisten kokemuksista jotakin yhteistä ja jaettua. Millaisia jälkiä menettäminen meihin jättää ja miltä kaipaaminen tuntuu? Esitys etsii eri syistä ja eri aikoina kotinsa menettäneiden kokemuksista jaettua kosketuspintaa.

Teatterin ja tanssin ammattilaisista koostuvan työryhmä kiinnostui kotiin ja kodin menettämiseen liittyvistä kysymyksistä. Teoksen aiheet ovat nousseet teosprosessin aikana entistäkin ajankohtaisemmiksi nykyisen maailmantilanteen takia. Aihe koskettaa tekijöitä myös henkilökohtaisesti karjalaisten sukujuurien kautta. Esityksen materiaalinkeruuvaiheessa työryhmä tapasi eri ikäisiä ja eri taustaisia ihmisiä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa tai kokeneet kodin menettämisen perhehistoriassaan. Tapaamisissa kerättiin kokemuksia, tarinoita, muistoja, esineitä, sävelmiä, kuvia ja reseptejä, jotka muistuttavat kodista. Materiaalin pohjalta työryhmä on valmistanut esityskokonaisuuden, joka nähdään maaliskuussa Haminassa kaksi kertaa ja huhtikuussa Turussa kuusi kertaa.

Yhteisöllinen esitys koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä esityksellisessä osassa työryhmä jakaa yleisön kanssa kuulemiaan tarinoita ja kokemuksia. Toisessa osassa esityksen osallistujat pääsevät itsenäisesti tutustumaan tapaamisten aikana kerättyihin esineisiin, sävelmiin ja resepteihin sekä pääsevät myös itse jakamaan kirjoittaen ja piirtäen ajatuksiaan kotiin liittyen.  

Ruoka on ruumiin ja sielun välillä kulkeva alus. Esityksen lopuksi syömme ja juomme yhdessä ja jaamme reseptejä ja ruokaan liittyviä muistoja. Kannustamme kaikkia osallistujia tuomaan mukanansa itselleen tärkeän, kodista muistuttavan reseptin tai ruokamuiston.

Esitys nähdään keväällä 2023 Haminassa ja Turussa.

Esitysidea: Eeva Kemppi
Työryhmä: Onerva Helne, Eeva Kemppi ja Katriina Tavi

Esityksen kesto 2h
Esitys on suomekielinen, mutta osa esityksen teksteistä on käännetty venäjäksi ja englanniksi

*****

Esitykset Haminassa Summan kylä- ja kulttuurikeskuksessa (Summantie 46)
pe 17.3. klo 19 ja la 18.3. klo 15

Haminan esitysten liput 10 / 15 €
Myös mukanasi tuoma resepti käy pääsylipusta

Haminan lippuvaraukset
tuutsieottamaanjotakin@gmail.com / p.  050 58 74 118

****

Esityksen Turussa Tehdas Teatterin Jokistudiossa
pe 14.4. klo 19 / la 15.4. klo 15 / su 16.4. klo 15 / pe 21.4. klo 19 / la 22.4. klo 15 / su 23.4. klo 15

Liput Turun esityksiin ja lisätietoa Tehdas Teatterista


Esitys Facebookissa